رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام با اشاره به انتقادات مجلس از تيم مذاکره کننده خاطرنشان کرد: تريبون مجلس باز است و آنها هم هر چه مي خواهند مي گويند و برخي هم اين دروغ ها را باور مي کنند.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از شبکه اطلاع رساني راه دانا، آيتالله هاشمي رفسنجاني رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام در همايش ملي الگوي توسعه پايدار و متوازن منطقهاي که صبح امروز سهشنبه در تالار وزارت کشور برگزار شد، ضمن تسليت ايام شهادت حضرت زهرا (س) اظهار داشت: در آستانه حرکت جديد و عالمانه توسعه و سازندگي که در اين مرحله چشم اميد مردم به شماست بايد نکاتي را مطرح کنم.
هاشمي رفسنجاني با بيان اينکه ديشب تصميم گرفته بودم که درباره اسناد بالادستي صحبت کنم اما احساس کردم که معمولاً نيازي به تشريح آنها نيست ادامه داد: قبل از جلسه و پس از صحبت با وزير کشور برنامه خود را تغيير دادم و ميخواهم درباره «ما ميتوانيم» صحبت کنم.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام با اشاره به صحبتهاي رحماني فضلي درباره توسعه پايدار و متوازن منطقهاي تصريح کرد: اين مطالبي که گفته شد کاملاً عملي است اما بنده از تجربيات خود و شرايط ميگويم تا جديت شما بيشتر شود چرا که در حال حاضر خيلي چيزها مهياست و فقط همت ما را ميطلبد.
وي خاطرنشان کرد: مسئله توازن منطقهاي و توسعه دانشمحور در مسئله توسعهاي که شما امروز به دنبال آن هستيد، خوشبختانه در اين سالها در مجمع تشخيص بر روي آن کار شده و فرمايشات مقام معظم رهبري نيز فرستاده شد و ايشان تأييد و ابلاغ کردند از اين رو اصول آن آماده است.
هاشمي رفسنجاني با اشاره به کار کميسيون زيربنايي مجمع بر روي مسئله آمايش سرزميني ادامه داد: بنده خودم مسئول اين کميسيون بودم؛ ما ميدانيم ايران از لحاظ بنيه طبيعي و شرايط جغرافيايي و نيروي انساني قدرتمند است.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام با اشاره به نوشتن چشمانداز 20 ساله آن را آلترناتيو برنامه تمدن بزرگ اسلامي دانست و افزود: اين کار را ما در دولت سازندگي طراحي و بر روي آن کار کرديم و رهبري هم که ديدند اسم آن را حيات طيبه گذاشتند لذا آن برنامه از يک بعد با کار شما ميخواند.
وي گفت: ما در آنجا به جاي اينکه از بالا فرمان دهيم از پايين و از فرمانداران خود خواستيم منطقه، امکانات، ظرفيت و موانع خود را بررسي کنند و براي ما بفرستند تا جمعبندي و تصميمگيري کنيم و در سازمان برنامه نيز بر روي آن مطالعه صورت گرفت.
وي با اشاره به پايان دولت سازندگي و اجرا نشدن اين موضوع پس از دولتش يادآور شد: بنابراين بنده در مجمع به اين فکر افتاده است که آن را پيگيري کنيم و با رهبري هم آن را مطرح کردم که ما بايد چشمانداز تمدن و توسعه را به عنوان سند بالادستي مسئولان تهيه کنيم؛ در ذهن خود ايشان هم چنين چيزي در گذشته بود لذا تأييد کردند و بر اساس آن برنامه چهارم 5 ساله نوشته شد.
هاشمي رفسنجاني با بيان اينکه آن برنامه، برنامه خوبي بود ا ما دولت وقت عقيدهاي به آن نداشت و انجام هم نشد افزود: وقتي که در پايان کار گزارشهاي ديوان محاسبات در اين زمينه آمد مشخص شد که تنها 23 درصد آن برنامه انجام شده است که اگر ما آن را رها هم ميکرديم 23 درصد خودش انجام ميشد.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام گفت: چند سالي از اين چشمانداز باقي مانده است که ميتوانيم در مدت باقيمانده همه کارهاي آن را انجام دهيم.
وي با اشاره به ظرفيتهاي مختلف کشور ادامه داد: ما در ساحل جنوب و خليجفارس و از خرمشهر تا مرز پاکستان را بررسي کرديم و ديديم ميتوانيم با کارهاي ناشي از نفت و دريا بزرگترين تمدن را در آنجا داشته باشيم از اين رو ما معلوم کرديم که چه کارهايي در آنجا بايد اولويت داشته باشد.
هاشمي رفسنجاني با بيان اينکه اخيراً مسئله توسعه دانشبنيان را مطرح کردهايم افزود: در گذشته بيشتر از ماشينآلات استفاده ميشد و نقش نيروي انساني کم و بهرهوري نيز ضعيف بود هر چند که اکنون هم ضعيف است اما ما با محاسبات متوجه شديم ميتوان 2.5 درصد از رشد سالانه را با بهرهوري تأمين کنيم؛ يعني در 8 درصد رشدي که ما نوشتيم 2.5 درصد آن از بهرهوري به دست ميآمد که اگر اجرايي ميشد به نقطهاي که در چشمانداز تعريف شده است ميرسيديم که بايد در پايان سال 1404 مقام اول را در همه ابعاد توسعه در منطقه داشته باشيم.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام تأکيد کرد: اما من تأسف ميخورم که ما از آنجايي هم که بوديم عقب مانديم و ترکيه و عربستان و کشورهاي کوچک از ما جلو زدند.
وي با تأکيد بر اينکه توسعه دانشبنيان يک موضوع خيالي نيست و ما ميليونها فارغالتحصيل داريم که جزو نخبگان هستند يادآور شد: ما براي همه ابعاد توسعه نيروي متخصص در کشور داريم که در اين حرکت نيز از اساتيد استفاده شده است.
هاشمي رفسنجاني با بيان اينکه مردم قبلاً خيلي از نيازها را درک نميکردند اما امروز به خاطر انفجار اطلاعات حتي در روستاها هم ميدانند که چه چيزي حقشان است افزود: بنابراين نياز از عوامل اصلي توسعه است.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام با بيان اينکه انقلاب اسلامي فقط با تکيه بر مردم و قدرت مردم توانست پيروز شود گفت: قدرت حاکم آن زمان کم نبود که از لحاظ مالي نيز دستشان به خاطر بالا رفتن قيمت نفت باز بود و شرق، غرب و ارتجاع منطقه نيز حامي رژيم بود و مشکلي هم در ميان خارجي نداشت و در عين حال در دنيا از اعتبار برخوردار بود و اگر نيازي به تکنولوژي داشت کمکش ميکردند اما چيزي که رژيم پهلوي نداشت مردم بود که جمهوري اسلامي نيز با مردم توانست بر آن رژيم غلبه کند.
وي با تأکيد بر اينکه اسلام در فطرت مردم ما است به آغاز نهضت مبارزه حضرت امام اشاره کرد و افزود: زماني که ايشان علم مبارزه را بلند کردند مردم با خيال راحت و با حجت به ميدان آمدند و ما پيروز شديم هر چند که ما زحمت کساني را که مبارزه کردند ناديده نميگيريم و در دوران تبعيد امام شاگردان ايشان مردم را از شرايط کشور آگاه کردند.
هاشمي رفسنجاني تأکيد کرد: کم انقلابي پيدا ميشود که مردم آن اينگونه در صحنه باشند، پس از پيروزي انقلاب ما شورشهاي مسلحانهاي در کشور داشتيم که بسيار خطرناک و از خارج برنامهريزي شده بود اما مردم جلوي آن را گرفتند و وحدت را حفظ کردند.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام با اشاره به آغاز جنگ تحميلي به نقشآفريني مجدد مردم اشاره کرد و گفت: ما در جنگ هم چه در ميدان نظامي و چه در سازمان ملل بهترين نتيجه را گرفتيم و آنها صدام را متجاوز و ما را مستحق دريافت غرامت دانستند که البته ما بيش از صد ميليارد دلار هزينه کرده و خسارت داده بوديم.
وي با اشاره به حضور مردم پس از جنگ و پس از رحلت حضرت امام (ره) به آغاز دولت سازندگي پرداخت و گفت: سياست سازندگي دستور امام بود و ما به دستور ايشان برنامه اول را نوشتيم لذا شما ببينيد آيا الان وضع ما بهتر است يا پس از جنگ.
هاشمي رفسنجاني با بيان اينکه ما پس از جنگ فقط چند ساعت در شبانهروز برق داشتيم و حتي صنايع مهم کشور نيز نوبتي کار ميکردند يادآور شد: از لحاظ بودجه در سال 67 ما 51 درصد کسري بودجه داشتيم و يک ميليارد دلار در خزانه و 12 ميليارد دلار نيز در رسيد کالاهاي ضروري بود که خريداري کرده بوديم.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام با بيان اينکه ما آن زمان تحريم هم بوديم اما مانند حالا تحريم نبود ادامه داد: وقتي در آن شرايط کار شروع شد و من خواستم که از مجلس به دولت بيايم نمايندگان گفتند چرا ميخواهيد از جايي که مطالبهگر است به جايي برويد که مجبوريد با دست خالي پاسخگو باشيد تصريح کرد: من به آنها پاسخ دادم بالاخره چه کسي بايد برود و ديديم واقعاً شد چرا که عمده مسئله ما در آن روز اتحاد ملت بود هر چند که راديکالها و محافظهکارها نيز در مجلس حضور داشتند اما اينها شيريني زندگي سياسي است.
وي با اشاره به غرور مردم از پايان جنگ و بازگشت اسرا و آمادگي آنها براي همکاري همهجانبه جهت بازسازي کشور يادآور شد: براي برنامه اول 135 دلار بودجه ارزي ديديم لذا شما در حال حاضر به سرعت ميتوانيد در زمينه صادرات رشد کنيد چرا که زمينه توليد در کشور فراهم است.
هاشمي رفسنجاني با بيان اينکه ما حتي براي همين 135 دلار که مجلس به ما داده بود 95 ميليارد آن را در 5 سال اول هزينه کرديم گفت: اشتغال بزرگترين مشکل آن زمان بود و زماني که با 16 درصد نرخ بيکاري رسمي آمديم در پايان دولت ما اين نرخ به 9 درصد رسيد و در واقع سالي يک درصد کم شد.
رئيس جمهور اسبق کشورمان ادامه داد: زماني که من دولت را تحويل گرفتم تورم 30 درصد بود اما دولت را با تورم 17 درصد تحويل داديم و همه چيز حل شد چرا که مردم در صحنه بودند.
وي بر همين اساس خطاب به دولت تأکيد کرد سياست توسعه متوازن و پايدار نيز بايد متکي به مردم باشد و اين کاملاً منطقي و عملي است و کشور را يک پله بزرگ بالا ميبرد.
هاشمي رفسنجاني با يادآوري اين نکته که ما وقتي شروع به کار کرديم تنها 5 و 6 هزار روستا برق و آب داشت اما اکنون همه جا از اين امکانات برخوردار است در عين حال گفت: تحريمها هم ضربه ميزند اما در همه شهرستانها کساني هستند که امکانات مالي داشته باشند.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام با طرح اين مسئله که اختيارات استانداران کم است افزود: ما در زمان خود دست استانداران را باز گذاشته بوديم و اين طور محدودشان نکرده بوديم لذا اين برنامهاي که در چارچوب توسعه دانشبنيان و توسعه متوازن طراحي شده حق مردم و وظيفه ما است چرا که همه مردم بايد زندگي شبيه به هم و نزديک به هم داشته باشند.
وي با اشاره به مشکل کمآبي کشور خاطرنشان کرد: البته ما هم 10 سال خشکسالي داشتيم اما به اين وضع نبود چرا که در حال حاضر منابع زيرزميني آسيب ديده و الان ديگر دشتي نمانده که به آن اتکا کنيم و اکثر آب نيز در کشاورزي مصرف ميشود در حالي که کشاورزي به آساني قابل صرفهجويي است.
هاشمي رفسنجاني با طرح اين پرسش که چه لزومي دارد محصولاتي که آب زيادي ميخواهد در منطقه کمآب بکاريم گفت: چرا ما به دنبال کشاورزي گلخانهاي نميرويم که درآمد بيشتري هم دارد و پايهگذار اشتغال است؛ البته اين مسئله نبايد با بودجه دولت باشد بلکه بايد بانکها به مردم تسهيلات بدهند.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام با بيان اينکه شايد بگويند بانکها نميتوانند اين کار را بکنند که من اين موضوع را قبول ندارم گفت: در زمان ما نقدينگي 70 هزار ميليارد بود اما اکنون به 700 هزار ميليارد رسيده است، اين نقدنيگي کجاست، الان زماني نيست که مردم نقدينگي خود را مخفي کنند و آن را در بانک ميگذارند.
وي با طرح اين پرسش که اين پولها کجاست و از بانکها بپرسيد که اين پولها کجا مصرف ميشود ادامه داد: ما قبول داريم که معوقهها وجود دارد و برخي کساني که گرفتهاند پس ندادهاند که پولشان کجاست؛ اين پولها چه ميشود و بانکها بايد در اين زمينه جواب دهند که با پولهاي مهم چه کار ميکنند؛ اگر آن را پيدا کرديد به من هم بگوييد.
هاشمي رفسنجاني تأکيد کرد: تنها چيزي که ميتوانيم در اين مسئله باور کنيم اين است که اين پولها را در جايي مصرف ميکنند که سود بيشتري براي بانکها داشته باشد ولي در عين حال از کارهاي مهم حاکميت و استانداران اين است که بگويند در کشور نقدينگي وجود دارد.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام ضمن انتقاد از ورود انواع خودروهاي چيني به کشور که باعث اشتغالزدايي ميشود خطاب به طيبنيا وزير اقتصاد که از حاضرين در اين همايش بود، گفت: 700 هزار ميليارد نقدينگي در بانکها بايد باشد و در جاي ديگر جا ندارد و بايد پيدا شود چرا نميتوانند تأمين کنند؟
وي با اشاره به صحبتهاي وزير کشور ادامه داد: آقاي رحمانيفضلي گفت که ما ميتوانيم در 11 استان با امکانات خود استانها توسعه مطلوب داشته باشيم که اگر با مطالعه به اين رسيدهآند بايد امکانات به استانها داده شود.
هاشمي رفسنجاني با بيان اينکه ما حاضريم مراکزي از جمله دانشگاه آزاد را در اختيار شما بگذاريم تا اين طرحها را تجاريسازي کنيد، افزود: متاسفانه روستاها خيلي در حال خالي شدن است در حالي که ميتوان روستاها را با مجتمعهاي صنعتي که از سوي جهاد سازندگي ايجاد شد، احيا کرد اما اين سرمايه در حال از بين رفتن است.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام با بيان اينکه ورود به اين مرحله به يک برنامه خاص نياز دارد، در عين حال تاکيد کرد: همدلي ملت براي ما خيلي مهم است و الان هم متاسفانه به هر دليلي اين همدلي آسيب ديده است.
وي به بحث مذاکرات هستهاي کشورمان با 1+5 اشاره کرد و اظهار داشت: در مهمترين پروژه دولت که تيم مذاکره کننده است و مورد حمايت مقام معظم رهبري قرار دارد، خودشان هم تکرار ميکنند که با برنامه رهبري کار را پيش ميبرند اما اين دلواپسان چه بر سرشان ميآورند و با نتانياهو همنوا شدهاند.
هاشمي رفسنجاني با اشاره به سفر نتانياهو نخستوزير رژيم صهيونيستي به آمريکا ادامه داد: او آنجا رفته و اوباما را تحريک ميکند و اينجا هم دلواپسان ميگويند که ما اسرار را ميگوييم؛ نميدانيم اين چه سري است؛ آنها هم از شيطان هستند و از آن طرف دارند کار ميکنند اما در حال حاضر نزديک به نتيجه رسيدهايم.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام افزود: زماني که تيم مذاکره کننده باز ميگردد به جاي استقبال از آنها دلواپسان چيزهايي ميگويند که نبايد بگويند.
وي با اشاره به انتقادات مجلس از تيم مذاکره کننده ادامه داد: تريبون مجلس باز است و هر چه ميخواهند ميگويند و برخي هم اين دروغها را باور ميکنند و اينها مزاحمت است.
هاشمي رفسنجاني با بيان اينکه استانداران ميتوانند در منطقه خود کار کنند، افزود: ما در بعد از جنگ اين مسائل را نداشتيم و الان که با اين همه فشار بينالمللي مواجه هستيم آيا در داخل هم فشار بايد بيشتر باشد؟ آنها از اين ملت انقلابي و جنگرفته نيستند. آنها آسان آمدهاندو تريبون پيدا ميکنند و اين حرفها را ميزنند و مشکل ما اين آدمها هستند.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام تصريح کرد: اين وظيفه حکومت و قدرت است که مسئوليت خود را به درستي انجام دهد البته منتقدان هم اگر حرف منطقي دارند بزنند و جوابشان را بگيرند چرا که فضاي انتقاد سازنده است اما فضاي تخريب کينه و دشمني ميآورد و مايوس ميکند.
وي خاطرنشان کرد: شما ببينيد چه شخصيتهاي بزرگي در مقابل چه مسائلي سکوت کردهاند اما در مقابل اين مسئله که براي حفظ کشور و ارتباط جهاني انجام ميشود موضع ميگيرند.
هاشمي رفسنجاني در ادامه با تاکيد بر اينکه دانشگاهها نميتوانند با سانسور رشد کنند، فضاي آزاد را سازنده ارزيابي کرد و گفت: ما بايد محيط دانشگاهها را آزاد بگذاريم و استانداران هم نبايد تحت تاثير تندرويان قرار بگيرند و با يکديگر تعامل داشته باشند.
هاشمي رفسنجاني با اشاره به نحوه اجرايي کردن اصل 44 در کشور گفت: اصل 44 را بر اساس منويات رهبري در مجمع اجرايي کرديم. همچنين واگذاريهايي طبق اين اصل در نظر گرفتيم.
وي تصريح کرد: در جلسهاي که با مقام معظم رهبري داشتيم ايشان فرمودند که بنده انتظار داشتم که اصل 44 انقلاب اقتصادي را در کشور ايجاد کند که اين موضوع محقق نشد.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام خاطرنشان کرد: اولين بمبي که در بحث خصوصيسازي و عدم اجراي اصل 44 زده شد، سهام عدالت بود.